ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Mięso warto uwzględnić w naszej diecie, jednak czasem najdzie nas ochota na spróbowanie czegoś innego. Zwłaszcza jeśli mowa o burgerach. Obecnie możliwości jest wiele. Burgery robione są z buraków, fasoli czy choćby tofu. My jednak postanowiliśmy zaserwować Wam pyszne burgery, które przygotowaliśmy dla Was z użyciem naszej kaszy gryczanej. Są mocno sycące i idealnie zaspokoją głód największego łasucha. Spróbujcie ich sami i dajcie znać, jak Wam smakowały.

Składniki (na 4 duże kotlety):

2 szklanki ugotowanej, białej kaszy gryczanej

Lestello 3⁄4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Lestello

1 marchewka

1 cebula

Pół pora

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1 łyżeczka suszonego majeranku Sól

Pieprz

1 jajko

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do jednej miski wsyp ugotowane 2 szklanki kaszy gryczanej, a do drugiej 3⁄4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.

Marchewkę ugotuj i wrzuć do kaszy jaglanej. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Ostudź i dodaj do kaszy jaglanej z marchewką. Wrzuć też pokrojonego drobno pora. Całość zblenduj na jednolitą masę. Zblenduj również kaszę gryczaną. Następnie połącz obydwie masy. Dodaj jajko, przyprawy oraz posól i popieprz do smaku. Wyrób ciasto, z którego następnie formuj burgery. Smaż je na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor, po każdej ze stron.

Smacznego ☺