ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Chałwa z kaszy manny

Dodano:
Autor: lestello

Większości z nas kasza manna kojarzy się ze śniadaniem. Nasze babcie i mamy przygotowywały ją dla nas na mleku, a żeby dodać trochę smaku polewały ją np. domowej roboty syropem malinowym. Jednak można z niej przygotować też i inny przysmak, którym kiedyś zajadali się wszyscy. A mowa o chałwie. Nie każdy ją lubi, bo ma dość mocny, wyrazisty słodki smak. Jednak jak już się do niej przekona, to na całe życie. My postanowiliśmy zrobić dla Was dzisiaj ten pyszny deser, ale w nieco innej wersji. Sprawdźcie sami.

Składniki:

170 gramów kaszy manny Lestello

200 gramów oleju

30 gramów masła

250 ml mleka 2%

200 gramów cukru

50 gramów migdałów

30 gramów pistacji

200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

Pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do rondelka wlej olej i masło. Rozpuść je i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj kaszę mannę i cały czas mieszając gotuj na mały ogniu przez około 3 minuty.

W kolejnym etapie do rondelka wlej sok z pomarańczy, mleko oraz dodaj cukier. Całość wymieszaj i zagotuj.

Dodaj do rondelka cynamonu, rozdrobnione pistację oraz migdały. Cały czas mieszając, gotuj całość do momentu, aż masa stanie się gęsta i będzie odklejać się od garnka.

Tak przygotowaną kaszę przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmij ją na talerz i udekoruj migdałami na górze.

Smacznego :)