ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Można je nazwać plackami, ale również można o nich powiedzieć chipsy. Niezależnie od tego, na jaką nazwę się zdecydujecie, koniecznie ich spróbujecie. Delikatne i chrupiące idealnie nadadzą się

na przekąskę podczas oglądania ulubionego filmu.

Składniki:2 szklanki ciecierzycy Lestello

1 łyżeczka kuminu

1/3 łyżeczki soli

200 ml wody

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy na mączkę. Następnie wymieszajcie ją w misce z kuminem i solą. Stopniowo dodając wodę mieszajcie do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przełóżcie je na stolnicę i posypcie mąką. Wyrabiajcie do czasu, aż nie będzie się kleić do ręki.

Z gotowego ciast odrywajcie po małym kawałku i rozwałkowujcie na cienkie placuszki.

W garnku rozgrzejcie sporą ilość oleju. Wrzucajcie gotowe placki na olej i smażcie je podobnie jak faworki na złoty kolor po obu stronach. Następnie wyjmijcie i odsączcie z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Smacznego ☺