ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Świeży, pachnący i pełen smaku – taki jest właśnie nasz chleb owsiany. Idealnie nada się na leniwe,

weekendowe śniadanie. Jeśli nie przygotowywaliście jeszcze pieczywa samodzielnie, to z pewnością warto spróbować. My szczerze do tego zachęcamy, bo smak domowego chleba jest naprawdę wspaniały.

W zupełności rekompensuje on te kilka chwil, które trzeba poświęcić na jego przygotowanie.

No to zaczynamy.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Przygotowanie:

    Płatki owsiane należy zmielić na mączkę w młynku do kawy. Pamiętajcie, żeby do takich czynności używać innego młynka niż ten, w którym mielicie kawę.

    Powstałą mąkę owsianą połączcie z dwoma szklankami mąki żytniej. Dodajcie sól, a w usypanej górcemąki zróbcie na środku dołek. Wsypcie do niego pokruszone drożdże, posypcie je cukrem a następnie wlejcie tam około pół szklanki ciepłej wody.

    Zostawcie drożdże na około 5 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dolejcie do całości oliwy z oliwek

    i zacznijcie porządnie wyrabiać ciasto. Miejcie pod ręką szklankę z ciepłą wodą – może być potrzebna

    w przypadku, gdy ciasto nie będzie się chciało dobrze kleić.

    Z wyrobionego placka uformujcie podłużny wałek i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce. Całość

    zabezpieczcie oczywiście ściereczką. Po tym czasie przełóżcie ciasto do kwadratowej foremki

    wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch również posmarujcie delikatnie oliwą i obsypcie całość płatkami owsianymi.

    Tak przygotowany chleb wstawcie na 20 minut do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika. Następnie zmniejszcie temperaturę do 185 stopni i pieczcie ciasto przez kolejne 20 minut. Gdy czas minie,

    wyłączcie piekarnik i otwórzcie go, jednak nie wyjmujcie chleba. Pozwólcie mu stygnąć razem

    z piekarnikiem.

    Smacznego!