ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Ciasto ryżowe z cukinią

Dodano:
Autor: lestello

Delikatny placek pełen smaku. To właśnie nasze wytrawne ciasto na bazie ryżu i cukinii. Jest pyszne, puszyste i idealnie nadaje się jako przystawka na przyjęciu lub główne danie obiadowe. Można polać je ulubiony sosem lub zjeść samo. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od Was i Waszej pomysłowości. Zachęcamy serdecznie do spróbowania.

Składniki:

300 gramów ryżu białego długiego Lestello

4 łyżki oliwy z oliwek

300 gramów cukinii

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 jajka

100 gramów tartego żółtego sera

3 łyżki śmietany 18%

Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Sól

Pieprz

1 łyżeczka suszonego majeranku

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Po tym czasie dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cukinię i smażymy razem przez 5 minut. Studzimy i przekładamy do ugotowanego ryżu.

Dodajemy rozmącone jajka, żółty ser, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ręcznie, rozgniatając ryż na papkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wyspanej bułką tartą formy.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.

Smacznego :)