ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Ciasto ryżowe ze śliwkami

Dodano:
Autor: lestello

Śliwki powoli pojawiają się na straganach i jest to najlepszy moment na ich wykorzystanie w przygotowaniu pysznych deserów. My dzisiaj, połączyliśmy je z naszym ryżem i przygotowaliśmy dla Was wspaniałe ciasto. Jest lekkie i pełne smaku, a śliwki nadają mu ten cudowny kwaskowaty posmak. Jeśli więc, jesteście miłośnikami śliwek, to ten przepis będzie dla Was wręcz idealny.

Składniki:

¾ szklanki ryżu białego Lestello

Pół litra mleka

Pól litra wody

¾ szklanki cukru

100 gramów masła

3 łyżki mąki

3 jajka

Półtorej szklanki umytych i pokrojonych w kostkę śliwek

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Bułka tarta

Przygotowanie:

Ryż zalejcie mlekiem i wodą, a następnie dodajcie pół szklanki cukru i masło. Całość gotujcie około 25 minut, co jakiś czas mieszając, żeby składniki się rozpuściły i ładnie ze sobą połączyły. Po ugotowaniu odstawcie na godzinę do ostudzenia.

Jajka ubijcie z mąką i dodajcie masę do przestudzonego ryżu. Wsypcie śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszajcie i przełóżcie do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.

Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę.

Smacznego J