ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Co jeść jesienią?

Dodano:
Autor: lestello

Nastała jesień, a wraz z nią potrzebne są zmiany w naszym jadłospisie. Nie potrzebujemy już aż tyle wody, więc nie musimy kierować uwagi na produkty w nią bogate. Jednocześnie potrzebujemy takich produktów, które przygotują nas na nadchodzącą zimę i coraz bardziej będą ogrzewać nasz organizm.

Przede wszystkim zwróćcie swoją uwagę na produkty bogate w zdrowe tłuszcze. Mowa tutaj o oleju kokosowym czy np. oleju lnianym. Dobrze wpłyną one na cerę i przygotują ją na nadchodzące mrozy. Poza tym zaopatrzcie się w sporą dawkę czosnku czy imbiru. Teraz jest czas, kiedy te dwa produkty warto częściej uwzględniać podczas przygotowywania posiłków.

Kolejnymi ważnymi produktami powinien być ryż oraz wszelkiego rodzaju kasze. Te produkty są treściwe i sprawiają, że dłużej uwalniana jest energia z posiłku, co sprawia, że nasz organizm wolniej się oziębia. Dodatkowo są bogate w błonnik, więc regulują proces trawienia i nie obciążają zbytnio naszego przewodu pokarmowego.

Jesień to też czas, kiedy łatwiej złapać infekcje. Zaopatrzcie się więc w witaminy. Pomogą w tym cytryna, dynia, czosnek czy choćby jabłka. Mają one wiele witaminy C, która działa jako naturalna ochrona przed infekcjami i wzmacnia organizm.

Nader wszystko obserwujcie to, co pojawia się na Waszych lokalnych bazarkach. Natura sama podpowiada nam, co w danym okresie warto jeść. Sezonowe produkty to podstawa diety o każdej porze roku. Kiedyś przecież jadło się tylko to, co dawała natura. Wyjątkiem jest tutaj zima, na którą robi się zapasy. Pamiętajcie też, że u nas znajdziecie zawsze podpowiedź, radę i pomysł na coś dobrego.