ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Dzisiaj przenosimy się do słonecznej Italii, skąd pochodzi nasza propozycja kulinarna dla Was. Jest to danie, które je się dokładnie o północy i ma przynieść ono  szczęście i dobrobyt w nadchodzącym roku. Jego podstawą jest rodzaj surowej kiełbasy zwany cotechino. Podaje się go w towarzystwie soczewicy. A jak smakuje, zapytacie? My oczywiście odpowiemy, że pysznie, ale przekonajcie się o tym sami, próbując w domu nasz przepis. ????

Składniki:

1 kg kiełbasy cotechino

300 gramów zielonej soczewicy Lestello

4 liście szałwii

Gałązka rozmarynu

Kilka liści laurowych

2 ząbki czosnku

2 suszone pomidory

1 papryczka peperoncini

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Kiełbasę cotechino gotujcie przez około godzinę w wodzie.

Soczewicę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedźcie i wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą i dodajcie liście szałwii i rozmarynu, gałązkę rozmarynu, 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku oraz drobno posiekane suszone pomidory i papryczkę peperoncini. Wszystko razem gotujcie około 20 minut. Po tym czasie usuńcie liście szałwii, laurowe oraz gałązkę rozmarynu. Odcedźcie i dodajcie oliwę. Wymieszajcie i wyłóżcie na talerz. Na wierzch ułóżcie ugotowaną i pokrojoną w plastry kiełbasę cotechino.

Smacznego :)