ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Dzisiaj zabieramy Was w barwny świat Orientu. Curry to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków tego rejonu świata. To danie o wyrazistym smaku, które dzięki dodatkowi wschodnich przypraw potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. My postanowiliśmy przygotować jego specjalną,bezmięsną odsłonę. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości na niejednym stole – nie tylko tym wegetariańskim.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • Pół czerwonej cebuli średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała zielona papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 150 g ciecierzycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego curry indyjskiego
  • 1 łyżeczka cukru Szklanka wody
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól himalajska do smaku Pieprz ziołowy do smaku
  • Przygotowanie:

    Ciecierzycę wsypać do garnka i zalać trzykrotnie większą ilością wody w stosunku do ilości ciecierzycy.

    Zostawić do namoczenia na około 12 godzin. Po tym czasie gotować ją do miękkości, około 45 minut

    w tej samej wodzie. Następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia.

    W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju.

    Cebulę zwykłą i czerwoną pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez około 1,5 minuty aż całość się zeszkli.

    Papryczkę chilli pozbawić pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo postąpić z czerwona papryką, można ją jednak pokroić w nieco większą kostkę. Obie papryki wrzucić do garnka razem z 2 łyżeczkami świeżo startego imbiru. Smażyć przez około 2 minuty cały czas mieszając. .

    Gdy wszystko ładnie się zarumieni, dodać roztartą w moździerzu kolendrę, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, kmin, curry indyjskie oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Smażyć przez około 1,5 minuty cały czas mieszając.

    Do garnka wlać wodę i dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować przez około 5 minut.

    Po tym czasie dodać do pomidorów przygotowaną wcześniej ciecierzycę, sok z 1 cytryny i cukier. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

    Doprawić według własnego smaku solą himalajską i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem. Dla dekoracji na daniu można położyć kilka listków świeżej pietruszki.