ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Czekoladowe naleśniki z kaszą gryczaną

Dodano:
Autor: lestello

Form naleśników może być wiele. Można je zrobić z kaszy jaglanej czy zwykłej mąki pszennej. Mogą być grube lub cienkie. Ich forma i smak zależą tylko od waszej kreatywności kulinarnej. My, jak zawsze, trochę poeksperymentowaliśmy w kuchni i przygotowaliśmy dzisiaj dla Was naleśniki z kaszy gryczanej. Dorzuciliśmy trochę kakao i powstały pyszne placuszki o wyrazistym smaku. Wystarczy dobrać do nich ulubione dodatki i deser gotowy. Spróbujcie!

Składniki:

250 gramów kaszy gryczanej Lestello

1 łyżka kakao

2 łyżki cukru pudru

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta cynamonu

Pół szklanki wody

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną namocz przez noc w wodzie. Następnie odsącz, opłucz i włóż do garnka. Dodaj wodę, kakao i cukier puder. Całość zblenduj na jednolitą masę. Dodaj cynamon i proszek do pieczenia, energicznie wymieszaj całość łyżką.

Smaż małe naleśniczki na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym.

Podawaj z dodatkiem jogurtu z odrobiną cukru waniliowego i np. borówkami.

Smacznego :)