ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Czy wygląd ma znaczenie?

Dodano:
Autor: lestello

Ile razy zdarzyło się Wam kupić przepiękną, kolorową babeczkę udekorowaną kremem oraz pysznie wyglądającymi dodatkami dodatkami? W większości przypadków jednak smak nie oddawał wyglądu a wręcz przeciwnie był nieciekawy i przesłodzony.

Mogłoby się wydawać, że skoro potrawa jest przepyszna i zdrowa to po co jeszcze ją upiększać. Nic bardziej mylnego. Każdy z nas w pierwszej kolejności pożera wzrokiem to co ma na talerzu albo wręcz na podstawie swoich doznań optycznych wybiera na co ma ochotę. Niejednokrotnie również wygląd stołu, ułożenia serwetek czy też piękny obrus zachęcają gości do spróbowania naszych specjałów. Czasami przepyszne potrawy nie mają szans być spróbowane gdyż brakuje im odpowiedniej oprawy wizualnej.

Jak zatem urozmaicić swoje kulinarne arcydzieła? Trzeba pamiętać o kilku dekoracyjnych zasadach. Zimne mięsa białe powinno dekorować się owocami lub świeżą, zieloną sałatą. Natomiast do mięs ciemnych zdecydowanie najlepiej pasują ogórki lub marynaty. Galarety rybne świetnie czują się w towarzystwie cytryny, surowych warzyw zielonych, warzyw gotowanych oraz jajka.

Podając do mięs kaszę lub ryż również należy zadbać o to aby przyciągał wzrok. Proponujemy podanie tych jakże ważnych elementów w dania głównego w osobnych miseczkach, udekorowane ugotowanymi warzywami . Można również nadać im pewny kształt używając specjalnych foremek, Które są łatwe i poręczne w użyciu.

A wy, macie swoje sprawdzone sposoby na dekorowanie ulubionych potraw?

jak podać ryż jak podać kaszę