ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Czym są produkty ekspandowane?

Dodano:
Autor: lestello

Choć zboża ekspandowane to nieodłączny asortyment większości naszych sklepów, wielu konsumentów nie ma pojęcia, co kryje się pod tym – egzotycznym dla nich – sformułowaniem. A jak jest z Wami?

Jak to się zaczęło?

Ekspandowanie jako jeden ze sposobów obróbki żywności wyłoniło się na początku XX wieku, kiedy to nowojorski botanik, Alexander P. Anderson, przypadkowo odkrył właściwości procesów termobarycznych. Chcąc zdefiniować wilgotność cząsteczki skrobi, umieścił w probówce mąkę pszenną wraz ze skrobią kukurydzianą i ogrzał do temperatury 500°C. W pewnym momencie probówka eksplodowała wskutek ciśnienia powstałego w czasie ogrzewania, uwalniając produkt, który na zawsze odmienił przemysł zbożowy.

Co z tego wynika?

Odkrycie A. Andersena pozwoliło na rozwinięcie w przemyśle spożywczym procesów termobarycznych i ich późniejszy podział na ekstrudowanie i ekspandowanie. Nas interesować będzie w tym momencie ekspandowanie, które szturmem podbija branżę spożywczą.

Rozejrzyjcie się po sklepowych półkach podczas nadchodzących zakupów, poszperajcie w przepisach serwowanych przez popularnych blogerów. Mnóstwo wśród nich propozycji dla osób trzymających się określonej diety, szukających inspiracji na lekkie posiłki i chcących odczarować monotonny jadłospis. W te trendy doskonale wpisują się zboża ekspandowane, które w toku produkcji zachowują swoje właściwości odżywcze, a przy tym cieszą oko atrakcyjnym wyglądem, zaś podniebienia – unikalnym smakiem.

Jak to naprawdę działa?

W toku produkcji ziarno poddaje się działaniu gorącej pary w warunkach wysokiego ciśnienia. Całość odbywa się bez udziału substancji chemicznych, dzięki czemu wyjściowy produkt pochwalić się może wysoką jakością. Produkty ekspandowane zwiększają swoją objętość i zyskują na lekkości. To prosty sposób na uszlachetnianie żywności i zwiększenie przyswajalności składników odżywczych.