ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Dlaczego warto jeść płatki owsiane

Dodano:
Autor: lestello

Płatki owsiane wracają do łask. Kiedyś kojarzone jedynie z okropnymi owsiankami serwowanymi w przedszkolach, obecnie cieszą się coraz lepszym powodzeniem. Sięgamy po nie, gdyż pomagają nam zdrowo i z energią rozpocząć dzień. Uwielbiamy łączyć je z owocami, a niekiedy również z warzywami. Nie ma co ukrywać, obecnie panuje moda na owsianki, zwłaszcza widoczna na Instagramie, gdzie prześcigamy się w robieniu coraz to smaczniejszych zdjęć naszego owsiankowego śniadania. Jednak dlaczego warto po nie sięgać? Odpowiedzi jest kilka.

Dobrze wpływają na wagę

Dzieje się tak, ze względu na zawartość beta-glukanu, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Działa on na nasz hormon głodu i po prostu go zmniejsza. Dodatkowo wyściela on nasz przewód pokarmowy tworząc coś na kształt bariery ochronnej przeciwko działaniu enzymów trawiennych. Dodatkowo wykazuje właściwości probiotyczne, czyli jest pożywką dla dobrych bakterii w naszym organizmie. To wszystko sprawia, że rozpoczęcie dnia od owsianki gwarantuje nam, że nie będziemy mieli ochoty na późniejsze podjadanie.

Wspomaga ciśnienie

Uwzględnianie w diecie produktów pełnoziarnistych pozwala zapanować nad naszym ciśnieniem. A właśnie takim produktem są płatki owsiane. Dodatkowo pozytywnie wpływają one na obniżenie złego cholesterolu we krwi. Naukowcy podczas zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas dowiedli również, że płatki owsiane mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki zawartości w owsie awentramidów pozwalają one zahamować produkcję cytokin, które przyczyniają się do tworzenia w naczyniach krwionośnych pasm tłuszczowych.

Idealne przed treningiem

Zjedzenie owsianki około godziny przed planowanym treningiem poprawia nasz metabolizm i zwiększa wytrzymałość. Dlatego warto uwzględnić ją w naszej diecie, jeśli trenujemy dość intensywnie. Dodatkowo płatki owsiane są bogatym źródłem magnezu, który wspomaga walkę ze stresem i wzmacnia nasze mięśnie. Jeśli więc zjemy ją przed wyjściem do pracy, na pewno rozpoczniemy dzień z mniejszym napięciem nerwowym.

Przede wszystkim smakuje

Czegokolwiek by jeszcze nie powiedzieć o płatkach owsianych, a wierzcie nam, można mówić o tym godzinami, to przede wszystkim warto stwierdzić, że są smaczne. Można je łączyć z kefirem, jogurtem czy mlekiem. Warto dodawać do nich swoje lubione owoce i warzywa. Możliwości jest wiele. Ważne jednak, żeby uwzględniać je w naszej diecie i szukać połączenia idealnego dla nas.