ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Dodatki, które pasują do kasz

Dodano:
Autor: lestello

Kasze to dobro samo w sobie. Jednak nikt z nas nie lubi ich jeść sauté. Dlatego zawsze warto coś do nich dodać, żeby danie smakowało jeszcze lepiej. Jak wiecie, rodzajów kasz jest wiele. Jedne sprawdzą się idealnie ze słodkimi dodatkami, inne nie za bardzo. Przygotowaliśmy więc mały poradnik, w którym zdradzimy Wam, z czym najlepiej łączyć najbardziej popularne w naszym kraju typy kasz.

  • Kasza gryczana – jest to ten rodzaj kaszy, który w naszym kraju najczęściej łączy się z wszelkiego rodzaju gulaszami mięsnymi. Kasza gryczana to drugi co do popularności, zaraz za ziemniakami, dodatek obiadowy Polaków. Lubi ona paprykę, pomidory, cukinię czy też bakłażana. Sprawdza się idealnie w daniach typu potrawki. Można ją też dodać zamiast ziemniaków do zupy. Jeśli trwa sezon grzybowy, to koniecznie musicie ją z nimi połączyć, bo takie zestawienie smakowe jest po prostu pyszne. W zasadzie przy tym rodzaju kaszy nie do końca sprawdza się tylko wszelkiego rodzaju orientalne dodatki. Jednak warto eksperymentować, bo kto wie, może wymyślicie nowe pyszne połączenie.
  • Kasza jaglana – ten typ kaszy jest prosty w przygotowaniu i wręcz uwielbia słodkie dodatki. Świętnie łączy się ze śliwkami, morelami czy innymi owocami. Możecie z niej przygotować pyszne serniki jaglane czy muffinki. Oczywiście możecie łączyć ją też w bardziej wytrawnych zestawieniach. Jednak pamiętajcie, że tutaj sprawdzają się raczej lekkie dodatki w stylu natki pietruszki, mięty czy choćby papryki. Kasza jaglana idealnie nadaje się do dań bardziej orientalnych, jeśli myślicie o wytrawnym posiłku.
  • Kasza jęczmienna – bardzo zdrowa, jak zresztą wszystkie kasze, idealna do sosów grzybowych czy faszerowania warzyw. Możecie nadziać nią paprykę czy pomidory. Świetnie sprawdzi się też jako główny składnik sałatek. W naszej kulturze chętnie dodawana jest do zup i nie tylko do naszego pysznego krupniku. Możecie ją użyć jako zamiennika dla ziemniaków, np. w pysznej ogórkowej zupie. Sami zobaczycie, że zyska ona zupełnie inny wymiar.
  • Kasza manna – ten typ kaszy idealnie nada się do zagęszczenia sosów w zastępstwie mąki. Na pewno będzie zdrowiej. Można zrobić z niej też pyszne kluseczki do rosołu czy wysypać nią formę do pieczenia ciasta. Będzie ona też świetna do przygotowania pysznych deserów, w których możecie ją łączyć z dowolnie wybranymi przez siebie owocami.
  • Kuskus – kasza, która uwielbia orientalne dodatki. Najczęściej podawana z jagnięciną czy wołowiną. Można do niej również dodawać wszelkiego rodzaju warzywa. Kuskus uwielbia też przyprawy. Może to być bazylia, oregano, tymianek… W zasadzie każda przyprawa przy dobrze skomponowanym daniu sprawdzi się w tym wypadku.
  • Niezależnie od tego, którą kaszę wybierzecie, jedno jest pewne, będzie smacznie. A okres jesienny to idealny czas, żeby z nimi eksperymentować i tworzyć pyszne i zdrowe dania dla całej rodziny.