ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Domowe jajka niespodzianki z ekspandowaną pszenicą

Dodano:
Autor: lestello

Najmłodszym święta zawsze kojarzą się z prezentami. W ostatnich latach najczęściej są to jajka niespodzianki. Jednak zamiast je kupować, spróbujcie zrobić je sami w domu. To naprawdę bardzo proste. Dodatkowo w ich środku możecie ukryć coś pysznego. My postawiliśmy na mniejsze jajeczka czekoladowe, żeby jeszcze bardziej osłodzić sobie ten świąteczny czas. No, to lecimy do kuchni.

Składniki:

300 ml śmietany 30%

200 ml mleka 3.2%

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki kakao

1 szklanka ekspandowanej pszenicy Lestello

Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy je z cukrem pudrem oraz kakao. Całość zagotowujemy i gotujemy około 15 minut. Pamiętajcie, że musicie cały czas mieszać masę podczas gotowania.

Gdy masa będzie bardzo gęsta, należy zdjąć ją z ognia i odstawić do studzenia. Następnie wrzucamy do niej ekspandowaną pszenicę i mieszamy. Łyżką przekładamy masę do foremek w kształcie połówek jajek. Do każdej nakładamy masę, robiąc jednocześnie wgłębienia na ich środku. Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia w kąpieli wodnej rozpuszczamy połowę tabliczki czekolady. Do zastygłych połówek, czekoladowych jajek wkładamy nasze niespodzianki. Brzegi każdej połówki smarujemy roztopioną czekoladą i sklejamy z drugą połówką. Wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła.

Pyszne domowe jajka niespodzianki gotowe. Smacznego. ☺