ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Domowe rafaello z kaszy jaglanej

Dodano:
Autor: lestello

Wielbicieli Rafaello jest wielu. Te pyszne słodkie kokosowe kuleczki skradły nasze serca już jakiś czas temu. Jednak zawierają w sobie wiele cukru i nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie ich większej ilości. Pomyśleliśmy więc nad tym, żeby nieco je odchudzić i przygotować w zdrowszej wersji. Nasze również posiadają pyszny smak, a przy tym są znacznie mniej kaloryczne. Co powiecie na taką wersję, tego klasycznego smakołyku?

Składniki:

50 gramów kaszy jaglanej

300 ml mleka

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka masła

Migdały

Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Kasze jaglaną wrzuć na dno nagrzanego garnka i delikatnie ją upraż. Następnie zalej mlekiem i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Mieszaj kaszę co jakieś 5 minut, żeby się nie przypaliła. Gdy będzie już miękka, dodaj miód, masło oraz 2 łyżeczki wiórek kokosowych. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Z ostudzonej masy formuj kuleczki. W środek każdej z  nich wciśnij migdał i obtocz kuleczki w wiórka kokosowych. Odstaw na noc do lodówki.

Smacznego :)