ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Polacy oszaleli na punkcie sushi. Jest to jedna z najczęściej zamawianych do domu potraw na terenie

całego kraju. Sushi jest naprawdę pyszne, a co więcej, wcale nie tak trudno przygotować je samodzielnie. Mamy nadzieję, że nasz dzisiejszy przepis przekona Was do podjęcia się tego zadania w zaciszu własnej kuchni. A jeżeli lubicie gotować w towarzystwie, może to być ciekawy pomysł na wspólną imprezę

kulinarną z przyjaciółmi – smak i zabaw w jednym! To, co, dacie się przekonać? :) Szczegóły poniżej.

Składniki:
  • 3 szklanki ryżu basmati
  • 80 ml octu ryżowego
  • 20 gram soli
  • 40 gram cukru
  • 1 łyżka mirin
  • 400 filetu z łososia bez skóry
  • 1 ogórek świeży
  • Pasta wasabi
  • 5 arkuszy nori
  • Paczka paluszków krabowych
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie
  • Sos sojowy
  • Marynowany imbir
  • Przygotowanie:

    Zalewa:

    80 ml octu ryżowego, 20 gram soli, 40 gram cukru oraz 1 łyżkę mirini dodajemy do garnka i mieszamy. Następnie wszystko podgrzewamy. Nasza zalewa musi być gorąca, ale nie możemy dopuścić do wrzenia. Po ugotowaniu, zalewę odstawiamy do wystygnięcia.

    Przygotowanie ryżu:

    Surowy ryż płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Następnie odstawiamy go na około 30 minut. Po tym czasie wsypujemy ryż do garnka i zalewamy wodą. Proporcja to 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Ważne, aby do wody nie dodawać zbyt dużej ilości soli.

    Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.. W tym czasie nie podnosimy przykrywki, ani nie mieszamy.

    Gotowy ryż przekładamy do miski i zalewamy go wcześniej przygotowaną zalewą. Delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką – tak, aby nie zgnieść ziaren. Całość odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Ryż musi lekko ostygnąć, ale nie może być zimny.

    Przygotowanie sushi maki:

    Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Musimy je przyciąć idealnie do rozmiaru nori. Na desce do

    krojenia umieszczamy matę bambusową. Na matę kładziemy płatek nori, gładką stroną do dołu.

    Następnie nakładamy ryż. Nie powinna to być bardzo gruba warstwa – z każdej strony zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca. Przez środek naszego ryżu robimy pasek z pasty wasabi. Następnie nakładamy tam łososia, tuńczyka lub paluszki krabowe – wedle uznania. Możemy robić to naprzemiennie przy

    kolejnych porcjach. Potem kładziemy na wszystko paseczki z ogórka. Następnie za pomocą maty zwijamy całość w rulonik. Brzegi naszych nori lekko smarujemy wodą, żeby się skleiły. Sushi zwinięte w macie

    dociskamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie powstały rulonik kroimy na mniejsze

    krążki.

    Przygotowanie susi nigir:

    Z ryżu formujemy niewielkie wałeczki, które następnie na górze smarujemy wasabi i nakładamy na nie

    kawałek łososia. Nasze nigiri jest gotowe.

    Przygotowanie susi uramaki:

    Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Musimy je przyciąć idealnie do rozmiaru nori. Na desce do

    krojenia umieszczamy matę bambusową. Na matę nakładamy ryż. Nie powinna to być bardzo gruba

    warstwa. Przez środek naszego ryżu robimy pasek z pasty wasabi. Następnie nakładamy tam łososia,

    tuńczyka lub paluszki krabowe – wedle uznania. Możemy robić to naprzemiennie przy kolejnych porcjach. Potem kładziemy na wszystko paseczki z ogórka. Następnie za pomocą maty zwijamy całość

    w rulonik. Sushi zwinięte w macie dociskamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie

    powstały rulonik kroimy na mniejsze krążki.. Każdy z nich smarujemy z wierzchu wasabi.