ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Dzisiaj udajemy się w podróż do Grecji. To właśnie z tego kraju pochodzi ta pyszna pasta z grochu. Mowa oczywiście o Favie. Grecja to kraj, w którym pasty robi się właściwie ze wszystkiego. Spotkacie takie na słodko z marchewki, ale również bardziej wytrawne. Nasza dzisiejsza propozycja idealnie pasuje do mięsa, drobiu lub ryby. Można ją jeść, również z kawałkiem pysznego, świeżo upieczonego chleba. Sposób konsumpcji zależy od Was. Jednak najpierw zachęcamy do spróbowania i wykonania tego przepisu w domu.

Składniki (6 porcji):1 szklanka grochu żółtego Lestello 1 mała cebula

Pół szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Sok z 1 cytryny

Sól

Garść kaparów

Przygotowanie:

Groch namoczyć przez noc.

Cebulę i czosnek ładnie zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodać odcedzony groch. Przesmażyć przez 1 minutę razem i zalać wodą. Musi ona całkowicie przykryć groch. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować całość pod przykryciem przez około półtorej godziny. W tym czasie groch powinien się rozpaść, a całość osiągnąć konsystencję puree. Dobrze jest również lekko zblendować masę. Następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać. Przed podaniem posypać pastę kaparami.

Smacznego ☺