ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Gołąbki z kaszy gryczanej z pieczarkami

Dodano:
Autor: lestello

Polacy kochają gołąbki. Jemy je z kaszą gryczaną, mięsem i ryżem, a nawet z ziemniakami. Pomysłów na farsze jest wiele. Te z kaszą gryczaną mogą być bardziej serowe lub grzybowe. Mięsne mogą być połączone z ryżem lub jedynie na bazie samego mięsa. Sosy do gołąbków też bywają różne. Jedni wolą śmietanowe, inni nie wyobrażają sobie gołąbków bez sosu pomidorowego. Jedno jest wspólne dla Nas wszystkich – uwielbiamy gołąbki. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy zaserwować Wam przepis na naszą wersje.

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej Lestello

1 główka białej kapusty

3 łyżki masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

300 gramów małych pieczarek

1 jajko

1 łyżka suszonego majeranku

2 szklanki bulionu grzybowego

1 łyżeczka sosu sojowego

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującej się wody dodać łyżkę masła. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić kaszę.

Kapustę pozbawić głąba i włożyć do wielkiego garnka z gotującą się wodą. Gotować do momentu, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować pojedyncze liście i odkładać do ostudzenia.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.

Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na 2 łyżka masła. Następnie dodać cebule z czosnkiem, kaszę oraz jajko. Całość wyrobić rękami. Dodać majeranek, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku i ponownie wyrobić.

Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.

Bulionem grzybowym zalać gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.

Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.