ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Gorąca czekolada na mleku ryżowym z piankami i tahini

Dodano:
Autor: lestello

Zimą chętnie sięgamy po ciepłe napoje. Gorąca czekolada to na pewno jeden z hitów tego okresu. Z jednej strony przyciąga nas do niej wyjątkowy smak, a z drugiej wspomnienia, jakie się z nią wiążą. Bo przecież każdy z nas w dzieciństwie pijał gorącą czekoladę. Czasem robiła ją babcia, czasem mama. Jednak jest pewne, była pyszna. Dlatego dzisiaj wspólnie przywołajmy te wspaniałe wspomnienia i wypijmy troszkę inną, a jednak pyszną gorącą czekoladę. ????

Składniki:

2 litry wody

2-3 szklanki ryżu basmati Lestello

Szczypta soli

1 łyżka brązowego cukru

Tabliczka gorzkiej czekolady

4 łyżeczki pasty tahini

Cynamon

10 ulubionych pianek

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Ryż wypłucz, a następnie wrzuć do osolonej wody i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez kolejne dwie godziny. Na koniec gotowania posłodź mleko i wymieszaj. Całość zblenduj.

W innym rondelku rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady, a następnie zalej ją dwoma szklankami przygotowanego mleka ryżowego. Cały czas mieszając, podgrzewaj. Dodaj pastę tahini oraz syrop klonowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Przelej całość do szklanek i dodaj ulubione pianki. Wierzch posyp startą czekoladą i cynamonem.