ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Irmik helvasi

Dodano:
Autor: lestello

Nasze dzisiejsze danie, jak zapewne domyśliliście się po nazwie, pochodzi z Turcji. Możnaby powiedzieć, że jest to swego rodzaju chałwa. Jednak bądźcie ostrożni w takiej ocenie, bo posiada ona nieco inną konsystencję niż ten słodki przysmak, jaki znacie z naszych sklepów. Danie to było bardzo popularne na sułtańskich ucztach, a dzisiaj chcemy, żeby dzięki naszemu przepisowi zagościło też i w Waszych domach. Dacie się namówić? ????

Składniki:

500 gramów kaszy manny Lestello

1,5 litra mleka

1,5 szklanki brązowego cukru

180 gramów masła

2 laski cynamonu

2 łyżki zmielonych w młynków do kawy pistacji

Przygotowanie:

W garnku rozpuśćcie masło i przesmażcie na nim kasze manną. Powinno to zająć około 2-́3 minut. Następnie dodajcie zmielone pistacje i wymieszajcie.

W drugim garnuszku zagotujcie mleko z cynamonem i cukrem. Pod koniec gotowania wyjmijcie laski cynamonu.

Mleko wlejcie do przesmażonej kaszy manny z pistacjami i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie do napęcznienie na około 30 minut.

Przełóżcie gorącą masę do miseczek i odstawcie do ostudzenia. Podawajcie posypane mielonymi pistacjami.

Smacznego ????