ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Jak zastąpić mięso w diecie

Dodano:
Autor: lestello

Coraz więcej z nas ogranicza w swojej diecie udział mięsa. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, a co za tym idzie zyskujemy dodatkową wrażliwość. Czasem decyzja o porzuceniu mięsa podyktowana jest względami ochrony zwierząt, a czasem po prostu dochodzimy do wniosku, że przestało nam już ono smakować. Jakikolwiek nie był by powód, trzeba się zastanowić czym możemy je zastąpić. Bo przecież nadal trzeba zjeść coś na obiad lub położyć na kanapkę. Dlatego postanowiliśmy przyjść Wam z pomocą i podpowiedzieć, na jakie produkty warto zwrócić uwagę gdy rezygnujemy z mięsa.

Zaprzyjaźnij się z kaszami.

Pierwszą grupa produktów na która warto zwrócić uwagę są kasze. W zasadzie wszystkie będą dobre, a wybór tych właściwych dla Was, zależy tylko od indywidualnych preferencji smakowych. Kasze posiadają wiele wartości odżywczych oraz mikroelementów, które wspomogą Wasz organizm w czasie odstawiania mięsa. Możecie je jeść same lub troszkę z nimi poeksperymentować i używać ich do przygotowania wegetariańskich gołąbków czy do faszerowania wszelkiego rodzaju warzyw. Tam gdzie wcześnie używaliście mięsa, spróbujcie wykorzystać właśnie kaszę. Idealnie sprawdzą się też w przygotowaniu np. kotletów ala mielone. Wystarczy, że ugotowane kasze zblendujecie i dodacie parę składników, które pozwolą skleić ze sobą całą masę. Wiele przepisów na takie właśnie dania, znajdziecie zarówno tutaj na naszym blogu, jak też i na naszej stronie Internetowej.

Postaw na grochy.

Kolejną grupą produktów, które pomogą Wam podczas przechodzenia na wegetariańską dietę są wszelkiego rodzaju grochy. Mowa tutaj o soczewicy, ciecierzycy czy zwykłym żółtym grochu. Podobnie jak kasze można je wykorzystać do nadziewania warzyw lub przygotowywania na ich bazie pysznych wegetariańskich kotletów. Nadadzą się też do wszelkiego rodzaju past kanapkowych czy zdrowych i jakże popularnych w ostatnich czasach hummusów. Grochy znajdą swoje zastosowanie też przy zupach czy gulaszach. Zamiast np. mięsa można przecież dodać do gulaszu sporą ilość ciecierzycy, która nada mu smaku i bardzo fajnie zastąpi mięso.

Fasola dobra na wszystko.

Na koniec warto też wspomnieć o fasolach. Są one zdrowe i mają wiele witamin, jednak pamiętajcie, że są też ciężkostrawne, więc nie można z nimi przesadzać. Da się z nich również przygotować pyszne pasty czy nawet smalczyk wegetariański na bazie białej fasoli. Jednak najlepiej będą się nadawać do przygotowania pysznych pasztetów warzywnych. Jeśli więc nie wiecie co moglibyście położyć na kanapkach zamiast mięsa, to właśnie podsunęliśmy Wam odpowiedź. Taka kanapka z pasztetem na bazie fasoli, grochów czy nawet kasz, będzie równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa.

Jeśli planujecie zrezygnować z mięsa, to te grupy produktów na pewno ułatwią Wam ten proces. Są zdrowe i da się z nich wyczarować naprawdę wspaniałe potrawy, wystarczy tylko odrobina wyobraźni i czasu. My jak zawsze służymy pomocą, bo przepisów na takie dania z wykorzystaniem kasz, grochów i fasoli znajdziecie u nas mnóstwo. Zachęcamy do poszukiwań. ????