ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Sezon na grzyby w pełni. Podobno w niektórych regionach naszego kraju urodzaj szczególnie dopisał i można je wynosić z lasu pełnymi koszami. Wykorzystaj ten czas na zrobienie czegoś pysznego z sezonowych darów – może sos grzybowy z koperkiem? Idealnie sprawdzi się on jako dodatek do naszej kaszy gryczanej. Do tego ulubiona sałatka i pyszny obiad gotowy. No to do dzieła

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej Lestello

30 dag świeżych ulubionych grzybów (u nas borowiki)

Pół pęczka koperku

1 łyżka masła

100 ml śmietany 18%

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według instrukcji producenta znajdującej się na opakowaniu.

Grzyby porządnie opłukać, obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić jedną łyżeczkę masła. Następnie wrzucić na nią pokrojone grzyby. Przykryć pokrywką, żeby mogły się dobrze poddusić. Smażyć całość przez 15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i energicznie mieszając, połączyć całość w jednolity, kremowy sos. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek i zamieszać.

Ugotowaną wcześniej kaszę, polać aromatycznym sosem i doprawić do smaku. Smacznego :)