ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Czasem potrzeba się trochę rozgrzać. Mimo że wiosna już puka powoli do naszych drzwi, to ciągle jeszcze zdarzają się takie dni, kiedy powieje mroźny wiatr. Właśnie na takie okazje mamy dla Was coś rozgrzewającego. Danie z kaszy gryczanej z dodatkiem wołowiny i marchewki to idealna propozycja dla każdego, kto lubi treściwe smaki. Jeśli więc zaliczacie się do takich osób, ten przepis zdecydowanie jest dla Was.

Składniki:

1 opakowanie kaszy gryczanej prażonej Lestello

300 gramów wołowiny

2 większe marchewki

1 cebula

4 ziarnka pieprzu

2 liście laurowe

Olej do smażenia

Sól i pieprz

1 łyżka mielonego kminu

1 łyżka suszonej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej poszatkowanej kolendry

3 litry bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Do bulionu warzywnego wrzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać kaszę gryczaną i gotować do momentu, aż kasza będzie miękka.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać mielony kmin oraz suszoną natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć około 5 minut pod przykryciem.

Kaszę gryczaną z marchewką odcedzić, pozostawiając szklankę bulionu. Następnie dodać ją do wołowiny z cebulą i czosnkiem i całość zalać szklanką bulionu. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem około 10 minut.

Przed podaniem posypać danie świeżo pociętą kolendrą. Smacznego ☺