ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

KASZA JĘCZMIENNA Z CHORIZO, KURCZAKIEM I POMIDORAMI

Dodano:

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej Lestello
1 gałązka rozmarynu
1 laska kiełbasy chorizo
1 pierś z kurczaka
Pół łyżeczki imbiru
Pół łyżeczki ostrej papryki
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta.
Pierś z kurczaka natrzeć imbirem, ostra papryka oraz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowana wrzucić na patelnie grillową. Gdy mięso będzie gotowe, zdjąć je z patelni i pozostawić około 5 minut, żeby pierś mogła odpocząć. Następnie drobno ja pokroić. 
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno posiekana cebulę. Zeszklić ją, po czym dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć razem około 2 minut. Dodać pokrojoną w plastry kiełbaskę chorizo i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać kaszę, wrzucić gałązkę rozmarynu oraz dodać koncentrat pomidorowy i pokrojoną pierś z kurczaka. Wymieszać całość i smażyć jeszcze około 4 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na talerze. 
Smacznego J