ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Kasza gryczana kojarzy nam się głównie jako dodatek do obiadu, który może zastąpić np. ziemniaki.

Jednak my mamy dla Was pomysł, jak z kaszy zrobić pyszne kotlety, które spokojnie mogą konkurować

z tradycyjnym polskim mielonym. Wystarczy zaledwie kilka chwil i będziecie mogli cieszyć

się niestandardową kulinarną odsłoną kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Sól Pieprz
  • Bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Przygotowanie:

    Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu produktu. Do gotującej się wody warto dodać

    łyżeczkę masła, które sprawi, że kasza będzie bardziej aksamitna. Po ugotowaniu kaszę studzimy.

    Dodajemy do niej 2 jajka i starty ser. Całość wyrabiamy na masę, z której formujemy kotlety o średniej wielkości. Każdy kotlet panierujemy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złocisty kolor.