ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Kruche świąteczne ciasteczka

Dodano:
Autor: lestello

Kruche ciasteczka to obowiązkowy element świątecznych słodkości. Upieczone możecie ozdobić ulubionym lukrem. Będą pięknie wyglądały i ładnie udekorują dom, jeśli oczywiście nie znikną za szybko. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Nasza propozycja na ten rok to wersja na bazie ciecierzycy. Nadaje ona bardzo ciekawy smak i sprawia, że ciasteczka wydają się jeszcze bardziej chrupkie. Sprawdźcie sami!

Składniki:

4 szklanki ciecierzycy Lestello

120 gramów masła

4 łyżeczki cukru waniliowego

60 gramów drobnego cukru

2 żółtka

Szczypta soli

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy. Powinny z niej wyjść dokładnie 2 szklanki mąki. Jeśli będzie za mało, zmielcie trochę więcej ciecierzycy.

Do mąki dodajcie masło, cukier i cukier waniliowy oraz 2 żółtka. Zagniećcie ciasto. Jeśli będzie się bardzo kruszyć, dodajcie więcej masła i ponownie zagniećcie.

Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie mniejsze kawałki i rozwałkowujcie na grubość około 4 mm. Wycinajcie świąteczne wzory.

Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 12 minut.

Smacznego ;)