ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Kulesh to jedno z najbardziej znanych dan na Ukrainie. Jest to swego rodzaju ukraiński barszcz, aczkolwiek niektórzy mówią też, że swoją konsystencją przypomina kleik. Swoje pochodzenie zawdzięcza kozakom z Zaporoża, którzy przygotowywali je podczas swoich wypraw. Nie jest to specjalnie skomplikowany przepis, jednak smak, jaki ze sobą niesie, pozostaje w naszych ustach na dłużej. Treściwy i rozgrzewający, idealny wiec na dłuższe wypady w góry. Można go przechowywać w termosie i podczas górskich wspinaczek idealnie doda nam siły. Skusicie się?

Składniki:1 i 1⁄2 szklanki kaszy jaglanej Lestello

6 ziemniaków

150 gramów słoniny wieprzowej

2 cebule

1⁄2 pęczka kolendry

1⁄2 pęczka natki pietruszki

3 bulionu wieprzowego

1 marchewka

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Do bulionu wieprzowego należy dodać kaszę jaglaną i zacząć gotować. W połowie gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Wrzucamy również drobno posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę słoninę wieprzową i dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na złocisty kolor. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się kaszy jaglanej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut.

Smacznego ☺