ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Byliśmy już w tym miesiącu w Japonii, jednak postanowiliśmy nie kończyć naszych podróży i dzisiaj zabieramy Was do Turcji, skąd pochodzi nasza dzisiejsza propozycja. Więcej o tajnikach kulinarnych tego kraju zdradzimy Wam w poniedziałek, a dzisiaj mała kulinarna zajawka, która przypadnie

do gustu również wegetarianom.

Składniki:1,5 szklanki kuskusu Lestello2 szklanki czerwonej soczewicy Lestello

4 szklanki wody

Łyżeczka soli

Łyżeczka mielonej ostrej papryki

Pęczek szczypiorku

Pęczek pietruszki

Łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

Cebula

Przygotowanie:

Soczewicę należy przepłukać i zacząć gotować w 4 szklankach wody. Gdy będzie miękka, należy wrzucić kuskus, wymieszać i szczelnie przykryć pokrywką. Odstawić całość na 15 minut.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażmy na oleju. Gdy się nam zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze około 4 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól oraz mieloną ostrą paprykę.

Natkę i szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulę z koncentratem dodajemy

do ostudzonej soczewicy z kuskusem, dodajemy zieleninę i mieszamy. Z powstałej masy formujemy drobne kotleciki. Można do tego użyć dwóch łyżek i formować jak kluski kładzione.

Smacznego ☺