ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Lekki deser ryżowy z chia

Dodano:
Autor: lestello

Deser nie zawsze musi być kaloryczny i mocno słodki, żeby skradł nasze serca. My na przykład zakochaliśmy się w naszej dzisiejsze propozycji, która jest niezwykle zdrowa, a jednocześnie smaczna. I tak kochani, ten przepis możecie potraktować jako deser. Będzie on idealny dla naszych najmłodszych, którzy na pewno się w nim zakochają, a my będziemy mieli nieco spokojniejsze sumienie, bo nie daliśmy naszym ukochanym, czegoś co w składzie ma głównie cukier. Spróbujcie sami i dajcie nam znać, czy ten deser sprawdzi się dla Was i Waszych rodzin.

Składniki (6 porcji):

Półtorej szklanki ryżu Lestello

2 łyżki nasion chia

1 opakowanie ciasteczek owsianych bez cukru

2 łyżki marmolady z czarnych porzeczek

Pół szklanki mleka ryżowego

1 szklanka jogurtu typu greckiego 0%

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ryż ugotujcie na sypko.

Nasiona chia namoczcie w mleku ryżowym. Następnie połączcie z ryżem i jogurtem greckim.

Ciasteczka zblendujcie i dodajcie do nich miód. Wymieszajcie.

Ustawcie na talerzykach obręcze cukiernicze na babeczki i na dno każdej wyłóżcie masę z ciasteczek. Następnie dodajcie warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na wierzch połóżcie masę ryżową z chia. Całość posypcie lekko nasionami chia i udekorujcie np. plasterkiem kiwi. Wstawcie do lodówki na około 3 h. Po tym czasie deser jest gotowy.

Smacznego :)