ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Miel i piecz

Dodano:
Autor: Lestello

W naszych przepisach bardzo często możecie przeczytać w opisie przygotowania dań, żeby np. ryż, kaszę gryczaną czy jaglaną zmielić na mączkę w młynku do kawy. Uwielbiamy ten sposób wykorzystania naszych produktów, gdyż pozwala on nam raczyć Was przepisami na pyszne i zdrowe wypieki. Jest to też dobry sposób na pozyskanie mąki gryczanej czy jaglane w znacznie przystępniejszej cenie. Te, które możecie kupić w sklepach, są niekiedy znacznie droższe, a taka zrobiona z naszych produktów będzie równie przydatna, a znacznie tańsza. Dlatego zachęcamy Was serdecznie do takich kulinarnych eksperymentów.

Jednak co warto mielić i co potem z tego przygotować? Już spieszymy z odpowiedziami. Generalnie, jeśli chodzi o mielenie, to idealnie sprawdzą się tutaj ryż, kasza gryczana, jaglana oraz nieugotowane ziarna ciecierzycy czy soczewicy. Uzyskać z nich wspaniałą mąkę, która z powodzeniem może być wykorzystana do wspaniałych wypieków. Sprawdziliśmy to dla Was choćby w prezentowanych na naszej stronie przepisach. Jeśli zdecydujecie się na mielenie naszych produktów, róbcie to na najwyższych obrotach młynka. Dokładnie sprawdźcie czy zmielona masa nie posiada żadnych grudek. Mąkę, którą otrzymacie, najlepiej od razu wykorzystajcie, a jeśli coś zostanie, przechowujcie ją maksymalnie miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jeśli chodzi o możliwości kulinarne takich zmielonych ziaren czy kasz, to w zasadzie nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Jednak sugerujemy wykorzystać kasze gryczana do wypieku pysznych grahamek. Natomiast jaglana idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju wypieków słodki. Możną upiec na jej bazie tarte z sezonowymi owocami lub zrobić pyszne babeczki. Możliwości jest wiele i tylko od Was zależy, do czego jej użyjecie. Jeśli lubicie chrupkie wypieki, to tutaj najlepiej sprawdzi się mąka pozyskana z ziaren ciecierzycy. Nadaje ona naprawdę chrupką konsystencję zwłaszcza batonom czy lekkim podpłomykom. Ryż natomiast będzie idealny do lekkich deserów. Możecie upiec z niego pyszne delikatne ciasteczka, które włożycie na dno warstwowych deserów.

Jak widzicie taka zabawa strukturą, nadaje zupełnie nowe życie znanym Wam produktom. Już nie musicie szukać różnego rodzaju mąki w specjalistycznych sklepach, bo możecie ją zrobić sami z wykorzystaniem naszych produktów. My mamy przy tym ogromna frajdę i Wam również jej życzymy przy kulinarnych eksperymentach.