ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Mini serniczki jaglane

Dodano:
Autor: lestello

Nie ma świąt bez sernika. Jednak nasza dzisiejsza propozycja jest troszkę inna. Przede wszystkim postawiliśmy na mini wersje. Wiecie, tak żeby każdy miał swój własny kawałek. Zawsze to mniej roboty z krojeniem. Dodatkowo nasi domownicy poczują się wyjątkowo, gdy będą mieli swój własny serniczek. Druga zmiana to brak sera. Tym razem postawiliśmy na kaszę jaglaną. Spróbujcie sami.

Składniki:1 szklanka kaszy jaglanej Lestello

1 puszka mleka kokosowego

2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

Pół szklanki drobnego cukru

1 opakowanie ciasta kruchego

Przygotowanie:

Na dno foremek wyłóżcie ciasto kruche i podpieczcie je w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku przez około 15 minut.

Kaszę jaglaną wypłuczcie pod bieżącą wodą. Następnie przelejcie ją wrzątkiem i ugotujcie do miękkości w 2 szklankach mleka. Pamiętajcie, żeby cały czas mieszać ją podczas gotowania.

Stałą część mleka koksowego ubijcie w mikserze razem z cukrem waniliowym i drobny cukrem.

Ugotowaną i wystudzoną kaszę wymieszajcie z ubitym mlekiem kokosowym. Gotową masę wyłóżcie na podpieczone spody. Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie całość około 30 – 35 minut.

Smacznego. ☺