ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Miód – płynne złoto

Dodano:
Autor: lestello

W okresie przejściowym między zimą a wiosną warto zwrócić większą uwagę na miód. Może on nam pomóc w walce z kaszlem, o który przecież w tym czasie nietrudno. Pogoda raz nas rozpieszcza ciepłem, innego dnia karze deszczem i wiatrem. Sami już nie wiemy, jak się ubierać, więc łatwo się przeziębić. Właśnie w tych momentach z odsieczą może przyjść nam miód. Nie tylko świetnie smakuje, ale również wspomaga nasz organizm w walce z zarazkami.

Początek miodowej historii.

Jednak za nim opowiemy Wam o tym, w czym może Was wspomóc, trzeba poznać jego historię. Jak wskazują źródła, miód znano już około 6 tysięcy lat temu. To właśnie z tego okresu pochodzi skalny rysunek znaleziony w okolicach Walencji, na którym widać człowieka wspinającego się po miód na drzewo otoczone pszczołami. Jednak jako pierwsi jego produkcją zajęli się Egipcjanie. Budowali oni ule z mułu naniesionego z Nilu. Miały one kształt rur. Z jednej strony wlatywały pszczoły, z drugiej natomiast człowiek mógł go wyciągać. Dla Egipcjan miód był bardzo ważny, składano go w ofierze bogom, jak również stał on się środkiem płatniczym.

Słodka, zdrowa pomoc.

Egipcjanie wiedzieli, co robią. Używali miodu do wielu swoich substancji leczniczych. Można wiec stwierdzić, że pierwsi poznali się na jego zdrowotnej mocy. Pomaga on na przykład w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Co idealnie sprawdza się w okresie przesilenia wiosennego. Wielu z nas zapada wtedy na różnego rodzaju infekcje bakteryjne. A miód idealnie walczy z bakteriami, stanami zapalnymi i pomaga uodpornić drogi oddechowe przed rozwojem zakażenia. Dodatkowo reguluje czynności trawienne i poprawia przemianę materii. A jeśli jesteśmy mocno zestresowani, ukoi również nasze nerwy. Każdy przecież zna powiedzenie „Miód na moje serce, uszy” itd.

Wspaniały towarzysz kulinarny.

Poza swoim dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie idealnie sprawdza się też w kuchni, jako zamiennik dla cukru. Wiele z naszych przepisów uwzględnia miód. Głownie dlatego, że jest on delikatniejszy od cukru, no i przede wszystkim zdrowszy. Miód idealnie połączy się np. z fasolą, kaszą gryczaną czy choćby sprawdzi się jako smarowidło do wafli ryżowych. My chętnie stosujemy go w kuchni, łącząc go z produktami z oferty Lestello. Was tez serdecznie do tego zachęcamy, bo warto ze względu na jego zdrowotny wpływ, jak i wspaniałe walory smakowe.