ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Najlepsze zboża na śniadanie

Dodano:
Autor: lestello

Już wiecie, że śniadanie to podstawa dobrego funkcjonowania przez cały dzień. No dobra, trochę przesadziliśmy, może nie cały, ale na pewno przez pierwszą jego połowę. Musi być ono więc bogate w zboża. Zapytacie czemu? Przede wszystkim dlatego, że zboża uwalniają energię wolniej, przez co dłużej czujemy się syci. Dodatkowo bardzo dobrze wpływają one na nasze jelita, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Jednak jak zawsze powstaje pytanie, które będą dla nas najlepsze? Na to pytanie nie ma jednej prostej odpowiedzi.

Po pierwsze wszystko zależy od Waszych indywidualnych preferencji. Jednak na pewno warto zwrócić szczególną uwagę na płatki owsiane, żytnie czy orkiszowe. Możecie je dodać do mleka lub zblendować razem z ulubionymi owocami. Fajnym pomysłem jest też przygotowanie z nich batoników śniadaniowych, które możecie maczać w jogurcie naturalnym. Nie zapomnijcie też wzbogacić owsianek, shake’ów czy właśnie batoników w orzechy. Są one dobre dla naszego mózgu. Na pewno systematyczne jedzenie ich podczas śniadania pomoże Wam się lepiej koncentrować, co sprawi, że Wasza praca będzie bardziej efektywna.

Jeśli jednak nie lubicie zboża w wyżej wymienionych wersjach, rozważcie samodzielne pieczenie chleba. Wystarczy, że zmielicie ulubioną kaszę w młynku do kawy i mogą powstać pyszne bułeczki jaglane czy gryczane. Potem tylko dołóżcie swoje ulubione dodatki i gotowe. Zboże będzie w Waszym śniadaniu obecne, jednak w formie, która najbardziej Wam pasuje. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie płatków owsianych jako bazy do przygotowania sałatki owocowej. Namoczcie je tylko przez noc, np. w soku pomarańczowym. Rano dodajcie ulubione owoce i wymieszajcie. Do sałatek nadawać się będzie też kasza gryczana, jęczmienna czy kuskus. Wszystkie są pyszne i tylko od Was zależy, które wykorzystacie w Waszej kuchni.

Pamiętajcie, wszystko zależy tylko od Waszej kreatywności. Jednak jedno powinno być oczywiste – nie ma śniadanie bez porcji zboża. Jak widzicie, form na jego przemycenie jest wiele, wystarczy, że Wy znajdziecie swoją ulubioną. Zachęcamy do tego serdecznie Was wszystkich.