ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Nowość - kasza jaglana

Dodano:
Autor: lestello

Mamy przyjemność przedstawić kolejną nowość , którą jest KASZA JAGLANA 4x100g!

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, a więc przyjaznym dla naszego przewodu pokarmowego. Polecamy ją osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Spożywanie kaszy jaglanej zaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi jak również zalecana jest przy chorobach trzustki, jelit, żołądka i nerek.

Kasza jaglana może być przede wszystkim pysznym kąskiem na naszym talerzu pod warunkiem, że zostanie dobrze przygotowana. Oto nasz propozycja: Na wstępie przygotowywania należy odmierzyć odpowiednią ilość kaszy a następnie zalać ja zimną wodą na przynajmniej godzinę. Następnie musimy zagotować wodę i wsypać wypłukaną kaszę. Najlepszą proporcją są 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Dodajemy sól oraz łyżkę oliwy. Po ok 15 minutach woda powinna wsiąknąć w ziarno, należy wtedy zdjąć ją z ognia pozostawić na klika minut pod przykryciem.

Kasza jaglana Lestello jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs. Nadaje się też do zapiekanek, na słodko z owocami lub zagęszczania zup. Grubo zmieloną dodaje się do ciasta na płaskie chlebki.