ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Omlet inaczej

Dodano:
Autor: lestello

Cieplejsze dni zachęcają raczej do długich spacerów, aniżeli krzątania się po kuchni, dlatego też w tym czasie tak chętnie obstajemy przy szybkich i lekkich potrawach. W ten trend doskonale wpisuje się omlet, który proponujemy Wam jednak urozmaicić owsem ekspandowanym. Omlet sprawdzi się jako substytut tradycyjnego dania obiadowego; może również posłużyć jako deser, zwłaszcza jeśli podamy go na słodko z owocami – jak sugeruje nasz przepis.

Omlet z ekspandowanym owsem i śliwkami

2 jajka

1 łyżki mleka

1 łyżka mąki

1/2 szklanki owsa ekspandowanego Lestello

olej do smażenia

śliwki

serek homogenizowany

Jajka, mleko i mąkę miksujemy. Dodajemy owies ekspandowany, mieszając. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z jednej strony, aż wierzch się lekko zetnie, a następnie obracamy delikatnie omlet na drugą stronę. Smażymy jeszcze tylko przez chwilę.

Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę podduszamy, aby puściły sok.

Omlet podajemy z dodatkiem serka homogenizowanego i podduszonych śliwek.