ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Pieczona fasola z masłem i miodem

Dodano:
Autor: lestello

Fasola z masłem i miodem to jedna z tradycyjnych potraw, jaka znajdowała się dawniej na polskich wigilijnych stołach. Dzisiaj nieco już zapomniana, jednak w niektórych regionach naszego kraju ciągle jeszcze je się ją na święta. Jest delikatna w smaku i naprawdę warto spróbować zrobić ją w tym roku dla Waszych bliskich. Obiecujemy, że się nie zawiedziecie.

Składniki:

200 gramów fasoli Lestello Jaś Tyczny200 gramów fasoli Lestello Jaś Karłowy

4 łyżki masła

5 łyżek miodu gryczanego

1 łyżeczka cynamonu

Sól

Pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Fasolę porządnie opłukać i zalać dużą ilością wody. Odstawić na noc.

Następnego dnia należy ugotować fasolę do miękkości. Można to zrobić w tej samej wodzie, w której ją moczyliśmy. Gdy fasola będzie już miękka, przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego.

W rondelku rozpuśćcie masło i dodajcie miód. Dodajcie też cynamon i pogotujcie razem około 1 minuty.

Fasolę w naczyniu żaroodpornym posólcie i popieprzcie wedle waszego uznania. Następnie zalejcie wszystko miodem z masłem i cynamonem. Porządnie wymieszajcie i wstawcie na około 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.