ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

PIERNICZKI JAGLANE

Dodano:

Pierniczki można przygotować na wiele różnych sposobów. My w tym roku postawiliśmy na takie zrobione z maki jaglanej. Będą jeszcze bardziej chrupkie i pyszne. Jednocześnie nieco mniej kaloryczne. Nie musicie kupować specjalnie mąki jaglanej. Wystarczy, że w domu będziecie mieli naszą kaszę jaglaną. Sami zobaczcie jakie to proste. 

Składniki:

2 szklanki zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej Lestello
2 łyżki miodu
¾ szklanki cukru
Półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
10 gramów przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
1/3 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnice i dolać rozpuszczony ciepły miód. Wymieszać łyżką. Następnie dodać cukier, sodę i przyprawy. Na koniec masło i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać pierniczki. Ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 – 15 minut. 
SmacznegoJ