ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Pierogi uchodzą za jedno z naszych kulinarnych dóbr narodowych. Uwielbiamy je robić, jeszcze bardziej kochamy je jeść. Nie ma chyba innego narodu, który posiadałby w swojej kuchni tylu wariantów tej

potrawy. Nadziewamy je mięsem, warzywami czy owocami. Jedynym, co może stanąć nam na drodze

w tym temacie, jest jedynie nasza wyobraźnia. My dzisiaj mamy dla Was pomysł na pierogi z soczewicą, tym razem czerwoną. Zapraszamy serdecznie :)

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Łyżeczka soli
  • Szklanka ciepłej wody
  • Farsz:

  • 350 gram czerwonej ciecierzycy Lestello
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

    Ciasto:

    Mąkę wysypać na blat i utworzyć z niej piramidę. Na samym czubku zrobić mały dołeczek, do którego

    należy wlać olej, a następnie trochę ciepłej wody. Teraz wystarczy zagarnąć ciasto i zacząć je lekko

    wyrabiać. Co jakiś czas dodajemy wodę, gdy ciasto daje się jeszcze normalnie ugniatać, bez przyklejania się do rąk. Wyrabiamy do momentu, aż powstanie nam jednolita masa. Formujemy z niego kulkę

    i odstawiamy ciasto na 20 minut.

    Farsz:

    Gotujemy wodę z solą, doprowadzając ją do wrzenia. Następnie wrzucamy do niej soczewicę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.

    Podczas gdy soczewica gotuje się na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną

    w kosteczkę cebulę. Musi się ona zeszklić. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę

    czosnek i smażymy jeszcze około minuty.

    Ugotowaną soczewicę odsączamy i dodajemy do niej usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość zostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy na jednolita masę i doprawiamy solą, pieprzem, suszoną papryką

    i majerankiem. Mieszamy do połączenia składników.

    Ciasto na pierogi dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy

    kółka. Następnie na każde kółko nakładamy trochę farszu i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około dwie minuty, aż do wypłynięcia.