ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Pierwszy posiłek

Dodano:
Autor: lestello

Gdy już mamy okazję nieco dłużej pospać, zazwyczaj mamy także więcej czasu na poranną krzątaninę w kuchni.

Weekendy, a przede wszystkim urlopy, zachęcają do poświęcenia większej uwagi naszemu pierwszemu posiłkowi. Śniadanie powinno zaspokoić nasze wyspane, wymagające kubki smakowe, ale i dostarczyć cennych wartości odżywczych.

Na dłuższe poranki i kulinarne zachcianki zawsze sprawdzają się naleśniki, placki i…racuszki.

W nowej odsłonie płatków owsianych Lestello prezentujemy racuszki z ich istotnym udziałem. Czas przyrządzenia nie zabierze wam całego przedpołudnia, a pozwoli poznać nowe horyzonty smakowe, dostarczając przy tym dawki witamin i minerałów.

RACUSZKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych 125 g

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wrzątku

2 jajka

2 łyżki cukru

4 łyżki rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Płatki zalać w rondlu 1/2 szklanki mleka aby napęczniały, następnie dodać wrzątek i gotować na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia. Do przestudzonych płatków dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem. Lekko wymieszać. Następnie połączyć z rodzynkami, płatkami migdałowymi i mąką.

Nabierać masę łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszczyć i smażyć, rumieniąc z obu stron.