ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Piyaz – turecka sałatka z białej fasoli

Dodano:
Autor: lestello

Tureckie sałatki to jedne z najlepszych sałatek, jakie można sobie wyobrazić. Zwłaszcza latem sprawdzają się one idealnie. A wszystko dlatego, że większość z nich podawana jest na zimno. Tak właśnie jest i z naszą dzisiejszą propozycją. Smaczna i pełna aromatu, jest też lekka, bo nie zawiera majonezu ani śmietany. Jeśli więc szukacie fajnej przekąski na lato, to nasza dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was.

Składniki:

1 szklanka białej fasoli Lestello

1 duża cebula cukrowa

Pół pęczka natki pietruszki

1 mała ostra papryczka

Sok z 1 cytryny

Sok z 1 limonki

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Fasolę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odcedźcie i ostudźcie.

Cebulę pokrójcie w pióra i zalejcie sokiem z cytryny i limonki. Odstawcie na 2 godziny do lodówki.

Do ostudzonej fasoli dodajcie cebulę z całym sokiem oraz pokrojoną drobno papryczkę i natkę pietruszki. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Całość wstawcie na godzinę do lodówki.

Podawajcie schłodzoną.