ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Podstawy przygotowania potraw – baza, którą zawsze warto mieć w domu

Dodano:
Autor: lestello

Postanowiliśmy zapoczątkować nowy cykl na naszym blogu. Wiele piszemy o wartościach produktów, o tym, jak odpowiednio się odżywiać, jednak zapomnieliśmy trochę o podstawach. A chodzi o podstawy tego, jak przygotowywać potrawy, jak zorganizować naszą kuchnie i tym podobne rzeczy. Dlatego dzisiaj zaczynamy od tego, co zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchenny czy też mini spiżarkach.

Zawsze, kiedy najdzie nas ochota na zamówienie czegoś do jedzenia, sprawdźmy najpierw, czy nie mamy w domu czegoś, co sami możemy szybko przygotować. Będzie taniej i zdrowiej. Jednak żeby tak było warto zadbać, żeby w naszym domu zawsze znalazły się:

  • Ryż i kasza gryczana
  • Płatki owsiane
  • Kukurydza, groszek w puszce
  • Bulion
  • Pomidory w puszce
  • Fasola i ciecierzyca
  • Oliwa z oliwek
  • Jajka
  • Mleko
  • Chleb
  • Suszone pomidory
  • Oliwki
  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Makaron
  • Te podstawowe produkty pozwolą Wam szybko upichcić coś dobrego. Warto też zawsze mieć w zamrażalce np. warzywa na patelnię czy mieszankę warzyw lub ulubione owoce. Jednak nic nie zrobicie, jeśli nie będzie w domu też podstawowych przypraw. A są nimi:

  • Natka pietruszki
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Oregano
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz
  • Słodka i ostra mielona papryka
  • Cynamon
  • Wyposażeni już w te przyprawy możecie przygotować np. kaszę gryczaną z sosem pomidorowym i warzywami. Jeśli nie macie pod ręką świeżych, to przydadzą się Wam właśnie te mrożone mieszanki. Takie danie przygotujecie dosłownie w 20 minut, a zaoszczędzicie i pieniądze,  i trochę własnego zdrowia.

    Na deser wystarczy zapiec namoczone płatki owsiane z ulubionymi owocami. Zdrowo, smacznie i szybko. Jak widzicie pomysłów tylko z tych kilku podstawowych produktów może być wiele. Nie trzeba więc sięgać po telefon. Bo dobrze zaopatrzona kuchnia, to podstawa zdrowego trybu życia.