ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Produkty dobre dla serca

Dodano:
Autor: lestello

Nasz organizm może służyć nam latami, jednak musimy o niego odpowiednio zadbać. Jednym z narządów, który odgrywa znaczącą rolę w naszym funkcjonowaniu, jest oczywiście serce. To ono sprawia, że kochamy, ale też napędza cały ten skomplikowany mechanizm. Żeby działało poprawnie, potrzebuje odrobiny wsparcia z naszej strony. Podstawą oczywiście jest jak najmniej stresu w życiu, jednak w dzisiejszych czasach trudno go unikać. Dlatego postanowiliśmy podpowiedzieć Wam, jak dbać o nasze serduszka z pomocą jedzenia.

Jest kilka produktów, które włączone do naszej diety sprawią, że serce będzie nam służyć jeszcze przez bardzo długi czas. Przede wszystkim warto włączyć do naszej diety łososia. Jednak wybierajcie tylko te ze sprawdzonych źródeł. Łosoś zawiera w sobie dużo kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Mają one ochronne działanie, bo ograniczają stany zapalne w organizmie oraz niwelują tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jeśli już jesteśmy przy tłuszczach, to warto też zwrócić uwagę na oliwę z oliwek. Redukuje ona wystąpienie choroby wieńcowej, dzięki obniżeniu poziomu złego cholesterolu, tzw. LDL. Warto używać ją chociażby do wszelkiego rodzaju sałatek.

Od lat panuje moda na usuwanie z naszego menu produktów zbożowych. Tymczasem zawierają one w sobie frakcję błonnika rozpuszczalną w wodzie. Mowa o beta-glukanach, które również pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Warto więc codziennie na śniadanie zjeść miseczkę owsianki z ulubionymi dodatkami. Pomysły na takie owsianki znajdziecie w naszych przepisach, zarówno tutaj na blogu, jak i na naszej stronie internetowej.

W naszym menu nie powinno tez zabraknąć fasoli. Jak wynika z badań, jedzenie warzyw strączkowych, przynajmniej raz w tygodniu, pozwala obniżyć ryzyko chorób serca. Wszystko za sprawą fitoskładników, jakie się w nich znajdują. Mowa tutaj choćby o izoflawonach i fitosterolach. Obydwa te związki mają również działanie przeciwnowotworowe. Możecie fasolę łączyć np. ze szpinakiem, który jest kolejnym ważnym składnikiem w diecie dobrej dla serca. Zawiera on bowiem dużo witaminy E, która korzystnie działa na cały organizm, w tym pomaga lepiej pracować naszemu sercu.

Jeśli lubicie sobie coś pochrupać, to zachęcamy do częstszego sięgania po orzechy włoskie i migdały. Pomagają one utrzymać nasz cholesterol w ryzach, a dodatkowo pysznie smakują. Ze smakołyków dozwolona jest również czekolada. Jednak pamiętajcie, żeby wybierać tę gorzką o dużej zawartości kakao. Przyczynia się ona do zmniejszenia ryzyka niewydolności serca. Nie oznacza to jednak, że od dzisiaj możecie opychać się czekoladą codziennie. Musicie zachować umiar i rozsądek. Pozwólcie sobie na kilka kostek raz w tygodniu. Wtedy na pewno wypełni swoje zadanie.

Poza tymi wymienionymi wyżej produktami na Waszej liście powinny się znaleźć jeszcze awokado, zielona herbata czy siemię lnianie. Jeśli będziecie używać tych wszystkich produktów z rozwagą i tworzyć na ich bazie pyszne posiłki, to gwarantujemy, że poczujcie się lepiej, a w Waszej klatce piersiowej będzie tykało w pełni sprawne serduszko.