ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Pudding ryżowy z jabłkiem i cynamonem

Dodano:
Autor: lestello

Pudding ryżowy to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Właśnie takie smaki serwowały nam nasze mamy, gdy byliśmy mali. Jest lekki i pożywny, a dzięki dodaniu jabłek i cynamonu ma niepowtarzalny smak. Idealnie nada się na leniwe śniadanie.

Składniki:
  • 1 torebka ryżu długiego Lestello
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • Przygotowanie:

    Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu producenta. Po ugotowaniu wyjmijcie go z torebki

    i zalejcie szklanką mleka. Postawcie na gazie i gotujcie do momentu, aż wchłonie on częściowo mleko.

    Jabłka obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Dodajcie je do ryżu. Wsypcie cukier waniliowy, 1 łyżkę

    cukru i cynamon. Wymieszajcie. Podawajcie przyozdobiony kilkoma plasterkami jabłka i lekko oprószony cynamonem.