ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Rozgrzewająca zimowa zupa z fasolą i soczewicą

Dodano:
Autor: lestello

Zima w tym roku jest bardzo zmienna. Raz raczy nas ciepłymi dniami, żeby za chwilę zmrozić nas do kości. Właśnie na takie nieco zimniejsze dni idealna będzie nasza dzisiejsza propozycja dla Was. Ta zupa jest bardzo treściwa, a dzięki dodaniu soczewicy i fasoli idealnie rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Jeśli więc lubicie poczuć przyjemne ciepło, które po jedzeniu rozchodzi się po Waszym ciele, koniecznie przygotujcie ją na obiad.

Składniki (6 porcji):1,5 szklanki fasoli piękny Jaś tyczny Lestello

Pół szklanki soczewicy zielonej Lestello

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 ziemniaki

3 liście laurowe

2 litry bulionu warzywnego

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc. Następnie zacznij ją gotować razem z zieloną soczewicą w bulionie warzywnym z dodatkiem liści laurowych.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.

Po 35 minutach gotowania się fasoli i soczewicy dodaj do nich pokrojone w kosteczkę warzywa oraz zeszkloną cebulę. Wymieszaj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do momentu, aż warzywa, fasola i soczewicą będą miękkie.

Smacznego ☺