ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Słodki i zdrowy, nasz miód powszedni

Dodano:
Autor: lestello

Miód, czasem określany jest w kuchni jako słodkie złoto. Wszystko za sprawą jego niezwykle słodkiego smaku i właściwości zdrowotnych. Sięgamy po niego chętnie zwłaszcza w okresie zimowym, bo przecież herbata z miodem i imbirem idealnie nas rozgrzeje, a pyszna owsianka z dodatkiem miodu nabierze jeszcze więcej wyrazu. Jednak miód to też bardzo zdrowy dodatek do naszych potraw. A co w sobie zawiera? Już spieszymy z odpowiedziami.

Rodzaje miodu.

W ogólnej klasyfikacji miód dzieli się na nektarowy, czyli taki pochodzący z jednej określonej rośliny lub wielu roślin kwitnących w tym samym czasie i na określonym obszarze. Mówimy więc tutaj o miodach np. lipowym, wielokwiatowym, gryczanym czy choćby rzepakowym. Drugą grupą są tzw. miody spadziowe. Sama spadź to słodka i lepka ciecz, która występuje na liściach drzew iglastych typu sosna, świerk, jodła oraz na drzewach liściastych takich jak brzoza, klon czy lipa. Powstaje ona na skutek uszkodzenia komórek liści przez inne owady. Obydwa rodzaje jednak są równie pyszne i zdrowe.

Co on w sobie ma?

Na pozór wydaje się zwykłą cieczą, nie zastanawiamy się więc zbyt często, co zawiera w sobie miód. Tymczasem jego głównym składnikiem są cukry. Mowa tutaj o fruktozie i glukozie. Dodatkowo znajdziemy w nim takie enzymy jak inwertaza, katalaza i peroksydasa. Miód to też takie kwasy jak jabłkowy, mlekowy, octowy, cytrynowy oraz biotyna. Nie brakuje mu również  witamin z grupy A oraz C. Dodatkowo wzbogacony jest o takie aminokwasy jak prolina i cholina. Ta druga idealnie wspomaga pracę naszego mózgu oraz układu krążenia.

Miód na zdrowie.

No dobrze, wiecie już co ma w sobie, jednak jak to wszystko może wpływać na nasz organizm? Przede wszystkim miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze. Właśnie z tego względu polecany jest w okresie zwiększonego ryzyka chorobowego. Stąd też wiele specyfików na przeziębienie, zawiera w sobie miód.

Cukry proste, które są w nim zawarte, są bardzo szybko przyswajane przez nasz organizm. Dzięki temu miód jest dobry dodatkiem dla wszystkich, którzy trenują, gdyż szybko dodaje potrzebnej energii. Wpływa on też bardzo dobrze na naszą cerę. Głównie dzięki zawartości wielu mikroelementów. Warto więc kupować lub robić w domu kosmetyki z dodatkiem tego płynnego złota.

Przede wszystkim smak.

Jednak miód kochamy też ze względu na jego smak i konsystencję. Bo nie jest, aż tak słodki jak cukier i ma też swój własny wyjątkowy smak. Zwłaszcza, że jest wiele odmian miodu, można więc znaleźć coś dla siebie. Jego konsystencja ułatwia spożycie. Łatwiej się rozpuszcza i szybciej łączy ze składnikami dania. My uwielbiamy go miksować z kaszą jaglana czy dodawać do owsianki. Świetnie też wydobędzie smak z kaszy gryczanej, która nabierze znacznie więcej głębi dzięki niemu. Miód w zasadzie pasuje do wszystkiego, więc warto z nim eksperymentować. Na pewno wyjdzie Wam to na zdrowie i sprawi, że Wasze posiłki będą jeszcze smaczniejsze.