ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Słoneczne pobudzenie

Dodano:
Autor: lestello

Ciepłe temperatury rozpuściły ostatnie jesienno-zimowe smutki, przeganiając chłód na dobre. Słońce zaczęło rządzić, a w jego przyjemnym objęciu przypomniały się nam wszystkie letnie smaki.

Uśpione kubki smakowe dają o sobie znać, zatem razem ze zmianą pory roku wprowadzamy kulinarne zmiany. Pomidory i pomarańcze kuszące na sklepowych półkach sprawiają, że mamy chęć na bardziej soczyste obiadowe wydanie.

Zatem zacznijmy od mięsa. Proponujemy drób – lekkostrawnie, czyli lżej w te ciepłe, duszne dni. Do indyka dojrzałe pomarańcze i przełamujące słodycz suszone pomidory, z domieszką pistacjowej elegancji. Aromatyczna kolendra będzie łącznikiem wśród bogactwa smaków i zapachów, a ryż Lestello zauroczy swą delikatnością każde podniebienie.

Taki obiad w słonecznej, lekkiej odsłonie nie zajmie wiele czasu, nie obciąży naszego żołądka i dostarczy niesamowitych wrażeń, zarówno estetycznych, jak i gastronomicznych. Widelec i nóż w ruch… Smacznego!

ROLADKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

250 g ryżu Lestello

6 sznycli z indyka

150 g pistacji

150 g suszonych pomidorów

2 pomarańcze

sól, pieprz, słodka papryka

kolendra

Sposób przygotowania:

Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem i odstaw na chwilę. W tym czasie pomidory odsącz z oleju, (olej zachowaj) i pokrój w paski. Pistacje obierz. W rondlu rozgrzej oliwę z pomidorów.

Na mięso wyłóż pomidory i pistacje, zroluj i zwiąż bawełnianą nicią. Natrzyj papryką i włóż do rondla. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.

W tym czasie ryż ugotuj na sypko, a następnie włóż do wyłożonych folią miseczek i dokładnie dociśnij.

Pomarańcze obierz i wyfiletuj, z resztek pomarańczy wyciśnij sok. Roladki wyjmij z rondla na talerz, do sosu w rondlu dodaj sok pomarańczowy i zagotuj.

Roladki pokrój na plastry.

Na talerzu ułóż wyjęty z miseczki tymbalik z ryżu, pokrojone w plastry roladki i wyfiletowane kawałki pomarańczy. Przed podaniem polej sosem i posyp posiekaną kolendrą.