ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

O tym jak łączyć smaki możnaby napisać książkę i wierzcie nam, że miałaby on spokojnie około 500 stron. To temat, o którym można opowiadać i opowiadać. Jednak postanowiliśmy napisać Wam choć kilka podstawowych zasad, jak dobrze łączyć i balansować ze sobą różne aromaty i smaki.

Kolor ma znaczenie.

Jest coś w tym, że podobne kolorystycznie produkty idealnie się ze sobą łączą. Różnej rodzaje zielonych sałat znakomicie ze sobą współgrają mimo tego, że mogą mieć różne smaki, czasem ostrzejsze lub lżejsze. Jednak w zestawieniu ze sobą świetnie się równoważą. Podobnie jest choćby z pomidorami i malinami czy marchewką i papryką. Kolory warto ze sobą łączyć, bo często dobrze ze sobą współgrają. To nasza pierwsza podpowiedź dla Was.

Balans słodkiego ze słonym.

Kolejna nasza podpowiedź dotyczy łączenia ze sobą słodkich i słonych smaków. Zobaczcie na przykład połączenie słodkiej czekolady z solą morską. Lub na przykład karmelu z solą. Słony podbija i wydobywa dodatkowe walory ze słodkiego. Dlatego nie bójcie się eksperymentować i dodawać czekolady do słonych sosów. Ona idealnie zbalansuje smak i sprawi, że Wasze kubki smakowe oszaleją J

Produkt i temperatura grają pierwsze skrzypce.

Jednak poza tym co warto łączyć, trzeba mieć również pojęcie o tym jak to łączyć. Zbyt wysoka temperatura smażenia przy okazji marchewki może zabić je smak. Więc jeśli np. smażycie ją na maśle, to dbajcie o to, żeby masło się nie przypaliło. Nie smażcie jej też na oleju. Tylko masło jest w stanie wydobyć słodycz z marchewki i uwolnić zawartą w niej witaminę C. Dlatego łacząc ze sobą smaki,

poczytajcie o tym, w jakich temperaturach najlepiej je obrabiać i łączcie ze sobą te produkty, które maja podobne temperatury obróbki.

Kolejną rzeczą, na którą zwróćcie szczególną uwagę, jest jakość produktów. Wybierajcie te sprawdzone, które znacie i wiecie, że Was nie zawiodą. Od tego jakiej jakości mamy pomidory, będzie zależało, czy w gulaszu z dodatkiem ciecierzycy lub soczewicy uda się wydobyć z nich dodatkowy smak. Bo to kolejne połączenie, które warto zapamiętać. Pomidory plus soczewica lub ciecierzyca to pewnik dobrego posiłku.

Zachęcamy Was serdecznie do zgłębiania wiedzy na temat łączenia smaków. Można się przy tym zamienić trochę w małego chemika, który eksperymentując tworzy wspaniałe kulinarne dzieła.