ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Smaki dzieciństwa

Dodano:
Autor: lestello

Pamiętacie jakimi słodkościami częstowała Was wasza babcia? Pewnych smaków nigdy się nie zapomina! Tak często wracamy myślami do kuchni naszych mam lub babć, które wywołują uśmiech na naszej twarzy. Potrawy przygotowywane w domu rodzinnym napawają nas optymizmem bo wszędzie dobrze ale w domu najlepiej.

Domowa kuchnia tradycyjna kojarzy nam się przede wszystkim ze zdrowymi, naturalnymi produktami oraz smakiem, którego nie sposób zapomnieć oraz nieprzetworzonymi dodatkami, których obecnie tak nam brakuje. Często kupujemy dania gotowe oraz słodycze, które po pierwsze nie smakują tak pysznie a po drugie zawierają wiele niezdrowych konserwantów i sztucznych barwników. Zapominalstwo oraz brak czasu prowadzi do tego, że zaczynamy jeść byle co i byle jak. Nie pomaga nam w tym również sięganie po produkty wyglądające na ekologiczne. Nie dajmy się zwieść pięknym, papierowym etykietom niemającym z ekologią nic wspólnego.

Nie sztuką jest przygotowanie dania ze sztucznych zamienników naturalnych produktów, fixów, pełnych glutaminianu sodu. Sztuką jest gotować i piec zdrowo dla wygłodniałych domowników i kontynuować smaczne wspomnienia związane z pyszną, zdrową, domową kuchnią u swoich pociech.

Zapraszamy na pyszną szarlotkę wg przepisu naszych babć!

SZARLOTKA SYPANA

Składniki:

1,5 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

1,5 szklanki kaszy manny Lestello

15 g proszku do pieczenia

1 kg kwaśnych jabłek

200 g masła

cukier puder do posypania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.

Wszystkie produkty sypkie wymieszać i podzielić na 3 części.

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm układać następująco: jedna część produktów sypkich, na to 1/2 część jabłek, znowu sypkie, reszta jabłek, część sypka, a na to starte na tarce schłodzone masło.

Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 50 minut.