ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Świąteczna babka majonezowa na ciecierzycy

Dodano:
Autor: lestello

Wielkanoc nie może się obejść bez prawdziwej babki. Pięknie wygląda na stole, a jeśli jest pyszna, to równie szybko z niego znika. Nasza niewątpliwie długo miejsca na stole nie zagrzeje. Jest delikatna i naprawdę smaczna. Przygotowaliśmy ją dla Was na mące z naszej ciecierzycy i majonezie. Tak, dobrze przeczytaliście, na majonezie. W wielu regionach naszego kraju, tak właśnie przygotowuje się tradycyjną babkę wielkanocną. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować jej w takiej wersji, to koniecznie wykorzystajcie nasz przepis. Obiecujemy, że zaskoczy wszystkich Waszych domowników.

Składniki (6 porcji):

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 szklanka mąki z ciecierzycy Lestello

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek majonezu

Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Ciecierzycę Lestello zmielcie w młynku do kawy. Musicie uzyskać dokładnie 1 szklankę tego typu mąki.

Oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawajcie po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy wszystko już ładnie Wam się połączy, dodawajcie po 1 żółtku. Następnie dodajcie skórkę z cytryny i majonez. Ponownie zmiksujcie. Teraz wymieszajcie mokrą masę z mąką z ciecierzycy, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przelejcie ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Po wystudzeniu babki udekorujcie ją ulubionym lukrem.

Smacznego :)